Prinsjesdag

Het gaat steeds beter met Nederland, vertelde koning Willem-Alexander op Prinsjesdag. Meer mensen hebben een baan, ondernemers investeren volop, én: meer mensen kopen een huis. Heb je ook een huis of sta je op het punt om er een te kopen? Weet dan dat er volgend jaar wat dingen gaan veranderen. Deze zes veranderingen werden aangekondigd in de Miljoenennota.

1 – Maximale hypotheek naar 100%

Vanaf volgend jaar kun je maximaal 100% lenen voor de aanschaf van een huis. In 2017 lag dat percentage nog op 101%. Door deze verandering heb je meer eigen geld nodig om bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en notariskosten te betalen.

2 – WOZ-waarde stijgt

In 2018 zal de gemiddelde WOZ-waarde van je huis met 5 tot 7% stijgen. Deze waarde heeft invloed op de hoogte van een aantal belastingen, zoals de OZB, watersysteemheffing, het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting.

3 – Rente restschuld niet meer aftrekbaar

Verkoop je vanaf 2018 uw huis voor minder dan de volledige eigenwoningschuld? Dan kun je de rente over deze restschuld niet langer aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1. Sinds oktober 2012 was dit tijdelijk wel mogelijk, om de doorstroom in de huizenmarkt te bevorderen. Heb je een restschuld en is deze ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017? Geen zorgen, dan blijft de rente voor maximaal 15 jaar wél aftrekbaar in box 1.

4- Maximum hypotheekrenteaftrek 49,45%

Heb je een koophuis en zit je met je inkomen uit werk en woning in de hoogste belastingschijf? Dan kunt je in 2018 de hypotheekrente tegen een lager maximaal tarief in aftrek brengen, namelijk 49,45%.

5- NHG-grens gekoppeld aan gemiddelde huizenprijs

De kostengrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is nu maximaal € 245.000. Vanaf 1 januari verandert dat, wan wordt de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs in Nederland. Dat betekent waarschijnlijk dat de NHG-grens volgend jaar omhoog gaat. En dat is gunstig, want een hypotheek met NHG-garantie heeft een voordeligere rente.

6- Nieuw huwelijksvermogensrecht

Op 1 januari 2018 treedt het nieuwe huwelijksvermogensrecht in werking. Het wettelijke standaardstelsel van algehele gemeenschap van goederen verandert dan in beperkte gemeenschap van goederen. Het nieuwe huwelijksvermogensrecht is van invloed op huwelijken die vanaf 2018 worden gesloten. Voor al bestaande huwelijken verandert er niets. Ga je vanaf volgend jaar trouwen en een huis kopen? Dan kan deze wijziging van het huwelijksvermogensrecht van belang zijn.

Wil je weten wat deze veranderingen voor je betekenen? Wij kunnen je helpen met een passend advies.

Een moment geduld...